luni, 2 iunie 2008

Tarta cu iubire de afine

Toate cele trei fug. De sine, de sot si de tata.

In Plenitudinea vietii, Edith Wharton exploreaza iubirea de dincolo de moarte a unei femei cu un mariaj care nu trecuse niciodata de sufrageria sufletului ei catre dormitoarele si iatacurile ascunse si intime in care sotul cu cizme care scartaie pe podea ar fi descoperit cele mai minunate comori. Dar emotiile ei, pusa in fata sufletului pereche in viata de dupa moarte, se indreapta in mod bizar catre sotul cu cizme care scartaie pe parchet. Un mister lasat in urma povestirii este unde e dragostea in comorile ascunse in strafundurile sufletului sau in trairile de suprafata ale obisnuintei si uneori platitudinii de zi cu zi?

Oare nu la fel fugim si noi toata viata catre alte iubiri care nu ne sunt date si despre care credem ca pot ajunge in acele ascunzisuri pe care noi insine nu le putem descoperi sau dezvalui?

Elizabeth fuge de ea insasi, de-abia iesita dintr-o relatie, si de o noua iubire cladita pe cenusa celei de dinainte. SueLynn fuge de sotul politist alcoolic care o venereaza. Leslie fuge de tatal ei care o invatase tot ce stia sa faca: sa joace poker. Filmul dezvolta straniu si (foarte) lent aceste trei incercari de scapare ce se termina invariabil acolo de unde pornisera, ca si in “Plenitudinea vietii”. La cei parasiti, dar nu mor cei care fug ci cei de care se scapa.

Elizabeth este singura care nu ingroapa pe nimeni si nici macar mugurele de iubire cu Jeremy la care gaseste tarta cu afine dulci acrisoare ale unor noi emotii. Iubirea cu gust de afine din My Blueberry Nights se dezvolta incet si asteptat. Linia povestii e simpla si lenta. Partea masculina a multor cupluri nu va rezista lentorii filmului, dar pentru ochii mai experimentati, locul central si lin il joaca trairi ale personajelor captate minutios. Cele trei actrite sunt fascinante, iar Norah Jones este nascuta pentru rol. Jude Law este acelasi britanic ravasit in NY ca si in Alfie (fara fuga dupa femei). Coloana sonora este exceptionala si pentru ca nu sunt familiarizat cu Norah Jones, muziciana, mi-am promis sa o ascult (si la sugestiile printului de caramel Eddie).

Recomandat doar la corazonisti, My Blueberry Nights, este pe alocuri excelent filmat si cu actrite care pot ravasi atat in rol cat si in frumusete.



Niciun comentariu: